top of page
Vyhledat
  • Aleš Velísek

SNÍŽENÍ MÍRY STRESU PŘI PROPOUŠTĚNÍ

Vedlejším účinkem každého propouštění je zvýšení míry stresu, a to jak pro propouštěné, tak i pro ty, kteří mají tuto nemilou povinnost na starosti. Ne každý manažer má hroší kůži a dobře snáší takovéto silné vypětí. Stres zabíjí pomalu, nenápadně a spolehlivě. Stres mimo jiné zvyšuje riziko infarktu, oslabuje imunitní systém, ale může za celou řadu psychosomatických příčin nemocí, bolestí apod.

Praktiky na snížení míry stresu propouštěných zaměstnanců jsem uvedl v předchozím článku. Zjednodušeně se dá říci, že mimo službu outplacementu jde o dobrou komunikaci ze strany vedení. Ta musí být: pravdivá, včasná, relevantní, podaná citlivě s ohledem na situaci a měla by být také jednoduchá na pochopení. Chovejte se k lidem empaticky a vyslechněte si jejich problémy. Mnohdy potřebují jen to. Pracovníkům taktéž můžete poskytnout návod, či darovat brožuru na snížení míry stresu, která někdy bývá součástí placeného outplacementu, ale může ji vyrobit také vaše personální oddělení. Níže popisuji praktiky, jak snížit stres:

Pravidelně cvičte. Pokud nemůžete sportovat venku, jde to i doma. Můžete cvičit s vlastní váhou. Pokud máte doma youtube, můžete si najít ukázky kurzů jógy, thai-chi. Tato cvičení snižují i krevní tlak, zpomalují dýchání a uvolňují napětí svalů. Lidem výrazně pomáhá i meditace. Pokud jste hraví, tak využijte virtuální reality, případně biofeedback – programy založené na biologické zpětné vazbě. Choďte na zdravotní procházky do přírody. Mluvte o Vašich pocitech se svými blízkými. Chybí-li Vám sluníčko, pusťte si na sebe to horské. Oslovte odborníka, pokud máte pocit, že je toho na Vás hodně. Bavte se o Vaši problémech se svými blízkými.

Zkuste metodu autogenního tréninku. Tato metoda při pravidelném provádění přispívá k velmi rychlému obnovení sil a k odstranění příznaků napětí, neklidu i únavy. Vaše mozkové vlny by se měli dostat na 7 – 14 HZ (stav Alfa), což je optimální stav pro meditaci.

Návod: pohodlně se usaďte a uvolněte svaly tak, jak to jen dokážete. Uvolněte se však jen tolik, abyste zůstali bezpečně sedět na židli. Cítíte svoji hmotnost na židli a cítíte podlahu pod nohama. Vaše čelist a svalstvo se uvolňují. Je to příjemný pocit.

Nyní zavřete oči a třikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte. Při prvním výdechu tiše počítejte 3-3-3. Při druhém výdechu počítejte 2-2-2. Při třetím výdechu počítejte 1-1-1. Po třetím výdechu si v duchu řekněte, že jste zcela klidní a uvolnění. A nic Vás z tohoto příjemného stavu klidu nedostane.

Nejprve se Vám uvolňuje šíje. Potom uvolnění postupuje přes ramena, obě ruce až po konečky prstů. Uvolňuje se Vám hrudník a pocit postupuje dále do břicha a přes bedra do nohou. Uvolňují se Vám obě nohy. Nejprve stehna, potom lýtka, a nakonec chodidla až po konečky prstů na nohou.

Tato a další metody uvedené výše by Vám měli pomoci překlenout stresové období spolu s vědomím, že každá nepříjemná věc má svůj začátek i konec.


3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Každý má na trhu práce svoji cenu

Co se týká zaměstnání, je téma výplaty vždy velmi choulostivé. Některé společnosti dokonce smluvně zavazují své zaměstnance, aby s nikým o její výši nemluvili. Třeba by se tak dozvěděli, že zkušenější

bottom of page