top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraDavid Surý

Každý má na trhu práce svoji cenu

Co se týká zaměstnání, je téma výplaty vždy velmi choulostivé. Některé společnosti dokonce smluvně zavazují své zaměstnance, aby s nikým o její výši nemluvili. Třeba by se tak dozvěděli, že zkušenější berou méně peněz, ženy nedosahují průměru nebo někdo na prémiích dostává dvakrát tolik. Trh se stále mění a každý by se neměl nechat zacyklit. Je potřeba mít oči otevřené a zjistit svoji hodnotu.

Hledat informace

Personalisté se snaží vypátrat, jak je to s hodnocením podobných zaměstnanců u konkurence. Nikdo nechce neefektivně utrácet či podhodnocovat. Obojí není výhodné. Některé národy odhalují platové ohodnocení už v nabízených inzerátech. V Česku je tato nabídka skrytá.

Protože cenné informace o výši platu jsou často tajemstvím, získají je jenom odborníci. A i když třeba státní správa má svoje předepsané tabulky, často osobní ohodnocení a další benefity pak s čísly zamávají.

Jediný ověřený způsob, jak zjistit, jestli máte odpovídající výplatu, je vydat se na pohovory. Mnozí mají možná strach, jak se k tomuto rozhodnutí postaví zaměstnavatel. Ovšem takto to dělají právě vysocí manažeři, kteří nechtějí změnit pracovní místo. Pouze zjišťují, jaká je situace jinde a podle toho vyjednávají. Dokonce sami personalisté si zajišťují, jaké podmínky nabízí konkurence. Chtějí tak smazat rozdíly v regionu a zajistit si loajalitu svých pracovníků. Někdy používají i takzvané náborové odměny za každého nového člověka do firmy.

Odměny mohou dorovnat nízký plat

Zájemci o práci by se měli zajímat hlavně o celkovou výši peněz včetně ohodnocení a také benefitů. Nejdříve je důležité určit si, kolik peněz člověk potřebuje vydělat ročně. Potom porovnat, zda nižší plat vyrovnávají stravenky, příspěvky na sport nebo dotované služby. A Češi jsou právě ti, kteří na tuto nabídku slyší.

Na pracovních pohovorech často výše platu nezazní. Personalisté se rádi zeptají uchazeče, ať si sám výši stanoví. Pokud takhle někdo pouze obhlíží situaci, nemusí se obávat říci si vyšší cenu. Existují i tací, kteří rádi riskují a požadují i o třetinu více než ostatní. Nicméně je potřeba za vyšší cenu nabídnou i něco více.

V současné době se trh stále více otevírá. Fluktuace v práci byla za poslední roky spíše nízká. Podle odborníků by se dala popsat jako skrytá, protože v době krize byli lidé trochu nejistí a o změně místa pouze uvažovali. V tuto chvíli je nízká nezaměstnanost a poptávka po pracovní síle. To dává prostor pro porozhlédnutí se kolem sebe. Znamená to však vystoupit ze své komfortní zóny. Pak ale začne přirozenější pohyb na trhu práce.

35 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page